2007-08-03 Om bröd
Vår bagare ska ta semester!
En av de saker man är van vid hemifrån som jag visste skulle vara svårt att få tag i är bröd. Brödsortimentet i en normal livsmedelsaffär består av kubiska formfranskor av märket Pasco. Variationen i sortimentet är att samma vita bröd i samma form och storlek finns skivat i 4, 5, 6 eller 8 skivor. Det har samma konsistens och (avsaknad av) smak som en jätteformfralla på konsum hemma med den skillnaden att de japanska aldrig verkar bli gamla eller torra. Det är precis likadant efter flera dagar.
Efter lite sökande hittade vi i alla fall ett fantastiskt boulangerie i Higashiyama alldeles brevid den affär vi brukar handla i. Jag är inte så mycket för fransk brödkultur i allmänhet, är lagd lite mer åt det finska hållet, därför var det inte det första vi provade men det visade sig verkligen fantastiskt. Betydligt grövre och mustigare bröd än jag ätit i Frankrike och ordentligt kryddade. Faktum är att vi har bättre tillgång på bra bröd än jag har haft någonstans jag har bott i Sverige. Men nu ska han alltså ta semester, i fyra veckor dessutom, ska visst hinna runt hela Frankrike. Det är väl bara att ta seden dit man kommer och lära sig japansk mathållning.